Hráškový krém s domácimi krutónmi

Ingrediencie:

pre 4 osoby, príprava 30 minút

  • 1 balenie mrazeného hrášku – Hrašuľko
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 stredná zemiak
  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 200 ml smotany na varenie (alebo kokosového mlieka pre vegánsku verziu)
  • 1 PL olivového oleja alebo masla
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • šťava z 1/2 citróna

Na domáce krutóny:

  • 3 krajce staršieho chleba
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL sušeného cesnaku
  • 1/2 ČL sušeného oregana alebo tymianu

Postup prípravy:

1. Príprava krutónov:

  1. Rúru predhrej na 180 °C.
  2. Chlieb nakrájaj na malé kocky a daj do misky.
  3. Pridaj olivový olej, soľ, sušený cesnak a oregano. Dobre premiešaj.
  4. Rozlož na plech vystlaný papierom na pečenie a peč 10–15 minút, kým nie sú chrumkavé.

2. Príprava polievky:

  1. V hrnci rozohrej olivový olej (alebo maslo) a orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne.
  2. Pridaj nasekaný cesnak a ošúpaný, na kocky nakrájaný zemiak. Restuj ešte 2 minúty.
  3. Zalej zeleninovým vývarom, prikry a var 10–12 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  4. Pridaj hrášok a var ďalších 5 minút.
  5. Odstav z ohňa, pridaj smotanu a dochuť soľou, korením a muškátovým orieškom.
  6. Rozmixuj tyčovým mixérom do hladka. Ak je polievka príliš hustá, pridaj trochu vývaru.
  7. Nakoniec vmiešaj citrónovú šťavu.

3. Servírovanie:

  • Polievku nalej do tanierov a ozdob chrumkavými krutónmi.
  • Môžeš pridať ešte čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo bazalku) a pár kvapiek olivového oleja.

Dobrú chuť 💚